НУ Музеј „д-р Никола Незлобински“

Музејот е еден од најстарите во југоисточна Европа. Препознатлив е по својата природно-научна поставка која е единствена по својата содржина. Музејот е создаден пред речиси еден век со многу љубов и посветеност.

Музејот е уникатен презентер на природното и културно наследство за регионот на Охридското Езеро – светско наследство од листата на УНЕСКО.

Повеќе

 

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ПОСТАВКАТА

(за период од 1 Јануари до 30 Април)
понеделник-петок 09-16 часот

не работи во сабота и недела и државни празници

(организирани групи вон работно време со претходна најава од барем 2 дена телефон 046 786644)

Историја

Основач на музејот е Никола Незлобински, Русин, кој во Струга доаѓа во 1924 година како лекар кој помага во борбата против маларијата. Тој бил воедно и вљубеник во природата и кога дошол во Струга, почнал да лови, но и да собира и препарира инсекти, птици и разни други животни. Во 1928 година ја презентира првата зоолошка збирка, со што се удрени темелите на Природно-научниот музеј во Струга, а воедно и на музејската дејност во Македонија. Во негова чест музејот го носи неговото име. Докторот Никола Незлобински уживал голема почит од граѓаните, а, поради своите општествени заслуги, бил прогласен за почесен граѓанин на градот Струга. Заедно со сопругата Софија, почиваат во алејата на заслужните граѓани на градските гробишта во Струга.
Тамо по срце в кавал да свирам,
С’нце да зајдвит, ја да умирам.

Настани

Нема настани
Министерство за култура
на Република Македонија