НУ Музеј „д-р Никола Незлобински“

Музејот е еден од најстарите во југоисточна Европа. Препознатлив е по својата природно-научна поставка која е единствена по својата содржина. Музејот е создаден пред речиси еден век со многу љубов и посветеност.

Музејот е уникатен презентер на природното и културно наследство за регионот на Охридското Езеро – светско наследство од листата на УНЕСКО.

Повеќе

 

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ПОСТАВКАТА

(за период од 1-ви Мај)

Вторник-Петок 09:00-16:00 часот

Сабота-Недела 09-15 часот

Не работи во Понеделник и државни празници

(организирани групи вон работно време со претходна најава од барем 2 дена телефон 046 786644)

Working hours

(from 1-st of May)

Tuesday-Friday 09am-04pm

Saturday-Sunday 09am-03pm

Monday:CLOSED.

Phone: 046 786644

Историја

Основач на музејот е Никола Незлобински, Русин, кој во Струга доаѓа во 1924 година како лекар кој помага во борбата против маларијата. Тој бил воедно и вљубеник во природата и кога дошол во Струга, почнал да лови, но и да собира и препарира инсекти, птици и разни други животни. Во 1928 година ја презентира првата зоолошка збирка, со што се удрени темелите на Природно-научниот музеј во Струга, а воедно и на музејската дејност во Македонија. Во негова чест музејот го носи неговото име. Докторот Никола Незлобински уживал голема почит од граѓаните, а, поради своите општествени заслуги, бил прогласен за почесен граѓанин на градот Струга. Заедно со сопругата Софија, почиваат во алејата на заслужните граѓани на градските гробишта во Струга.
Тамо по срце в кавал да свирам,
С’нце да зајдвит, ја да умирам.

Настани

Нема настани
Министерство за култура
на Република Македонија