Muzeu D-r “Nikola Nezlobinski” Strugë

Muzeu është një nga më të vjetrit në Evropën Juglindore. Është i njohur për mjedisin e tij natyroro – shkencor i cili është unik në përmbajtjen e tij. Muzeu u krijua pothuajse një shekull më parë me shumë dashuri dhe përkushtim. Muzeu është një prezantues unik i trashëgimisë natyrore dhe kulturore për rajonin e Liqenit të Ohrit – Trashëgimia Botërore e UNESCO –s.

OPENING HOURS

(For the period from Оctober 1-st )
Monday-Friday 07:30-15:30 pm

not working onSaturday, Sunday and public holidays

(organized groups outside opening hours with prior notice of at least 2 days - phone 046 786 644)

History

The founder of the museum was Nikola Nezlobinski, a Russian who came in Struga in 1924 as a doctor to help the fight against malaria. He was also a nature lover and when he came in Struga, he began to hunt, but also to collect and stuff insects, birds and many other animals. In 1928 he presented the first zoological collection that set the foundations of the Natural History Museum of Struga. In his honor, the museum carries his name. Doctor Nezlobinski enjoyed a great respect from the citizens, and because of his social accomplishments, he was proclaimed as honorary citizen of the Town of Struga. His remains rest in the Alley of Worthy Citizens at the Struga Cemetery together with the remains of his wife Sofia.

Albanian

Тамо по срце в кавал да свирам,
С’нце да зајдвит, ја да умирам.

Настани

Нема настани
Министерство за култура
на Република Македонија